Isaac Newton (1643–1727) was een Engelse natuurkundige, wiskundige en astronoom die wordt beschouwd als een van de grootste wetenschappers aller tijden. Hij werd geboren in Woolsthorpe, Engeland, en studeerde aan de Universiteit van Cambridge.

Newton legde de basis voor de klassieke mechanica met zijn Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (1687), waarin hij de drie bewegingswetten en de wet van de zwaartekracht formuleerde. Hij ontwikkelde ook calculus (onafhankelijk van Leibniz), toonde aan dat wit licht uit verschillende kleuren bestaat en verbeterde telescoopontwerpen.

Naast zijn wetenschappelijke werk verdiepte Newton zich in alchemie en theologie. In 1703 werd hij president van de Royal Society, en in 1705 werd hij geridderd door koningin Anne. Newton overleed in 1727 en werd begraven in Westminster Abbey.

Hij bouwde verder op de fundamenten die voor hem al door Copernicus en Galilei waren gelegd in hun zoektocht naar de basiskrachten die het universum aansturen.
De oorzaak van beweging en de onderlinge verhoudingen van materie kwamen, dat was duidelijk, voort uit de zwaartekracht. Een kracht waarvan hij de herkomst niet wist te achterhalen. Zijn onderzoek (b)leek er op te wijzen dat het hier om een mysterieuze op afstand werkende kracht ging die materie wederzijds kon beïnvloeden zonder dat er werkelijk fysiek contact bestond. Dat was vreemd. En dat kon hij niet verklaren. Hij zag het daarom als een fundamentele oerkracht van de natuur die onderdeel was van de schepping door god. In de loop van zijn onderzoek voelde hij de noodzaak van een krachtig instrument waarmee hij berekeningen met een veelvoud aan data vanuit verschillende invalshoeken kon maken. Dit resulteerde uiteindelijk in de Calculus. Een wiskundig model waarmee het mogelijk bleek zijn bewegingswetten in de Principia Mathematica te formuleren. De Newton Mechanica die hier uiteindelijk uit voortkwam beschrijft dus het gedrag van materie onder invloed van krachten. In wezen zijn het drie héél simpele intuïtief te verklaren wetten.

*Eerste wet van de traagheid. Een object beweegt of versnelt alleen wanneer een andere kracht er op inwerkt. De bal rolt alleen wanneer je er tegen trapt.

*Tweede wet van kracht en versnelling. Object versnelt recht evenredig met de kracht die er op inwerkt en omgekeerd evenredig met zijn massa. Harder trappen is verder rollen, zwaardere bal gaat minder ver en afstand vermindert de kracht.


*Derde wet actie en reactie
. Iedere actie geeft een gelijke tegenreactie. Wanneer ik tegen een muur aanloop ervaar ik een weerstand.

Met zijn Calculus, zijn zelfgemaakte rekeninstrument, beschreef Newton vanuit dit vertrekpunt zijn mechanica. We kregen er inzicht in hoe de dynamiek die ons wereldbeeld bepaalt, werd aangedreven. Een dynamiek die niet alleen de wet van  actie en reactie verklaart in onze directe omgeving, maar die ook de beweging van planeten binnen ons zonnestelsel beschrijft. Dit was ook het startpunt van het mechanistisch wereldbeeld van het westers wetenschappelijk denken. Met als doel het beheersen en begrijpen van de natuur en de krachten. Alles in de overtuiging dat niets anders dan materie écht bestaat. Dat alles wat wij ervaren kan worden verklaard als een machine en één enorme interactie van materie. Een complex mechanisme waarin alles op elkaar inwerkt, alles van elkaar afhankelijk is. Een samenspel van bewegende delen waarin elke oorzaak een gevolg kent.    

Dit was ook het startpunt van het Westers wetenschappelijk denken. Met als doel het beheersen van de natuur en de krachten. Alles in de overtuiging dat niets anders dan materie écht bestaat. Dat alles wat wij ervaren kan worden verklaard als een machine en één enorme interactie van materie. Een machine waarin alles op elkaar inwerkt, alles van elkaar afhankelijk is. Een machine die doelgericht aan een volgende stap werkt. De oer metafoor van het Materialisme.    

Materialisme is de overtuiging dat alles in het universum uitsluitend bestaat uit materie. Dit wereldbeeld gaat vaak gepaard met twijfel aan een geestelijke macht of immateriële identiteit. Het was uiteindelijk ook de drijvende kracht achter het gigantische succes van onze technologie en het wereldbeeld zoals dat in de westerse wereld wordt gehanteerd. Alles wat bestaat is uiteindelijk materie. Deeltjes, materie, natuurkrachten en de fundamentele bewegingswetten wentelen in het universum om elkaar heen, trekken elkaar aan en stoten elkaar af, vervormen, versnellen en vertragen in een dynamisch krachtenveld dat bij beheersing van de data een zekere uitkomst voorspelbaar maakt.