Lokaliteit
Het is vreemd en gaat regelrecht in tegen de manier waarop wij met onze zintuigen hebben geleerd de zaken om ons heen te bekijken. Maar die zintuigen zijn beperkt. We kijken, ondanks alle revolutionaire techniek van Huygen’s lenzen tot James Webb teleskopen, nog steeds niet veel verder dan onze neus lang is. We komen daar later op terug. Wat is nu belangrijk in ons verhaal en wat heeft die relativiteitstheorie nu direct voor tastbare gevolgen voor onze werkelijkheid?

Einstein leert ons dat iedere positie een eigen tijd heeft. Ruimtetijd is een vierdimensionale eenheid waarin de ons vertrouwde dimensies samen met de tijd één structuur vormen. Bij iedere tijd hoort een eigen unieke positie en omgekeerd. We noemen dit ruimtepunten. Een reeks ruimtepunten is een aantal gebeurtenissen. Tijd is niet meer dan een aaneengeschakelde reeks gebeurtenissen. Tijd verloopt niet voor iedereen het zelfde en is afhankelijk van waar en met welke snelheid je je in de ruimte beweegt. Want bewegen doen we allemaal. Niets staat stil. Alles is constant in de weer met interacties en onderhouden van relaties.

Zware kost. Het volgende hoofdstukje beloof ik wat lichters. Ik neem aan dat je het de komende week nog een paar keer gaat nalezen. Misschien ga je op Internet op zoek naar iemand die het net wat beter uitlegt dan ik. Zoek en lees. Wees niet ontmoedigd wanneer een boek of artikel vlot en helder begint maar na verloop van tijd verzandt in onbegrijpelijkheden. Realiseer je wel dat de manier waarop Einstein het ons vertelt, met gedachtenexperimenten, uiteindelijk zonder wiskunde te begrijpen is. De wiskunde bewees door middel van de vergelijkingen uiteindelijk wel dat het verhaal klopt. En dat is een gerust idee wanneer we verder gaan zoeken in deze waanzinnig intrigerende materie.