Algemene Relativiteit
Voegt vervolgens de zwaartekracht aan het verhaal toe.
Dicht bij een planeet of ander zwaar voorwerp ondervindt een object (materie) veel zwaartekracht. De klok tikt langzaam. Hieruit volgt ook dat de klok van iemand die beneden aan zee woont, langzamer tikt dan van iemand die hoog in de bergen woont. Het leven van de bergbewoner voltrekt zich sneller! In de bergen wordt je sneller oud!
Het moet niet gekker worden. Ik hoor het je denken.

Wanneer dit alles zich afspeelt binnen ons referentiekader en binnen de grenzen van onze werkelijkheid bemerken wij die verschillen niet of nauwelijks. Het zijn seconden of delen van microseconden. De effecten worden pas merkbaar bij snelheden dicht bij de snelheid van het licht en over gigantische afstanden. Het tikken van de klok gaat dus trager wanneer de snelheid toeneemt. In onze direct waarneembare werkelijkheid zijn de gevolgen bijna niet zichtbaar. Omdat snelheid de klok vertraagt verloopt de tijd in een vliegtuig dat om de aarde cirkelt langzamer dan aan de grond. We kunnen dat tegenwoordig heel eenvoudig meten met een atoomklok die het tijdsverschil tot op fracties van seconden kan registreren.
Ook worden de passagiers in het vliegtuig minder snel oud dan hun familie die zij op de grond achterlaten!

Goed kans dat je dit alles een aantal keren moet lezen. Dat is niet vreemd. De meeste mensen doen er een tijdje over om het te begrijpen. Maar ik beloof je. Het is echt waar en wanneer je het ziet is het fenomenaal!